In de afgelopen twee decennia heeft technologische vooruitgang een razendsnel tempo bereikt. Begrippen als cloud computing, datalakes en kunstmatige intelligentie zijn inmiddels alledaags geworden. Te midden van deze snelle veranderingen zijn nieuwe programmeertalen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Laten we eens kijken naar zes interessante trends in de wereld van programmeren gedurende de laatste twee decennia.
Bijna elk jaar zien we nieuwe programmeertalen opkomen, zoals C# dat Microsoft in 2000 lanceerde, speciaal voor het twee jaar later verschenen .NET-framework. Sindsdien zijn talen als D (2001) en F# (2009) geïntroduceerd, waardoor onze beschikbare 'toonladder' aan talen steeds uitgebreider wordt.
Als het gaat om groei, voert Dart de lijst aan met een indrukwekkende stijging van 532% in 2018-2019, volgens Github. Deze taal, afkomstig van Google, maakt het mogelijk om cross-platform applicaties te ontwikkelen. Op de tweede plek met een groei van 235% staat Rust (2010) van Mozilla, bekend om zijn vermogen om memory errors te voorkomen.
Ondanks het voortdurende tempo van verandering bestaan en worden bepaalde talen nog steeds gebruikt. Ada, ontwikkeld in 1979 voor militaire toepassingen, is bijvoorbeeld nog steeds in gebruik bij de NAVO. Fortran, ontstaan in 1957 voor wetenschappelijke toepassingen, speelt een cruciale rol in zaken zoals weersvoorspellingen. Zelfs COBOL, ontwikkeld in de jaren 60, blijft actief in de Verenigde Staten, met name bij overheidsdiensten.
Bedrijven hebben massaal gekozen voor open-source systemen, zij het met beperkingen. Belangrijke ontwikkelomgevingen zoals Java en C# zijn open-source, zij het met enkele gesloten componenten.
Functional programming wordt steeds meer de trend. Talen als LISP (1958), Haskell (1990), en nieuwkomers als Go, Rust, Kotlin, TypeScript en Swift maken allemaal gebruik van structurele functionele types. Dit opent de deur naar zuiverdere code, eenvoudige iteraties via recursie en parallelle verwerking.
Data speelt een cruciale rol in vrijwel alle aspecten van programmeren, software en computing. Met de dagelijkse verzameling van exabytes aan data wordt slimme software steeds essentiëler, en het integreren van artificial intelligence in programmeertalen wordt een prominente ontwikkeling.
Naast de sterke focus op AI en machine learning lijkt programmeren in de komende tien jaar steeds abstracter te worden. De opkomst van low-code en no-code duidt erop dat ontwikkelaars minder bezig zullen zijn met onderliggende zaken en zich meer kunnen richten op gebruikerservaring en functionaliteit. Hoewel dit het programmeren toegankelijker maakt, creëert het ook uitdagingen voor degenen die gewend zijn aan diepgaand codekraken
Op zoek naar IT Development & Testing professionals? Dankzij ons grote netwerk aan experts helpt Spilberg je vooruit. Lees meer over IT staffing en consulting services voor organisaties.
Geef je carrière een boost! Spilberg is jouw partner in de zoektocht naar een volgende opdracht of werkgever. Lees meer over de mogelijkheden.