De human touch maakt het verschil

IT Manager Frank is al meer dan 30 jaar werkzaam bij de Mediterranean Shipping Company in Antwerpen. Via forwarding, overslag en operations, werkt hij alweer dik 10 jaar voor de IT-afdeling. En hij is er nog lang niet uitgekeken. Het bedrijf blijft groeien, en de business blijft letterlijk en figuurlijk in beweging. Om op het juiste moment de juiste mensen aan boord te krijgen, maakt hij voor zijn team regelmatig gebruik van de recruitmentdiensten van Spilberg en andere merken onder Vibe Group. 

De dynamische wereld van logistiek

MSC is de grootste containerrederij ter wereld die met 800 schepen op 300 handelsroutes zorgt voor punctuele levering van goederen en diensten aan klanten in alle bedrijfstakken en groottes. Het bedrijf biedt vervoer over land, zee en sinds kort ook via de lucht. Daarnaast heeft het een groeiende portefeuille van investeringen in haventerminals. MSC Group heeft wereldwijd meer dan 200.000 mensen in dienst, met 675 kantoren in 155 landen. Het is een dynamisch bedrijf, de groei en verbreding van de business zorgen continu voor nieuwe veranderingen. En dat brengt uiteraard een scala aan uitdagingen op werkgebied met zich mee.  

Technische professionals met begrip van de business

Frank weet daar alles van. Hij heeft sinds 1993 al veel operationele aspecten van de branche gezien binnen het internationale transportbedrijf. In 2004 werd hem gevraagd een operations team op te richten. Nadat hij een sterk team van 46 man had opgebouwd, maakte hij in 2013 de overstap naar IT. Het soort professionals dat nodig is voor de groeiende IT-afdeling, varieert van Business en Functioneel Analist en Product Owner tot Biztalk, DBA, Delphi en .NET Developer. Uiteraard is bij de werving de kennis van het coderen en programmeren het belangrijkst, maar iemand die de business begrijpt, heeft een streepje voor. 

Dichten van de kloof tussen de business en IT

Als allrounder is Frank zich bijzonder bewust van de kloof die bestaat tussen business en IT. Sterker nog, dit was eigenlijk de reden dat hij zelf de overstap maakte: “Met mijn kennis was ik vastbesloten om de kloof te dichten. Maar er zit een enorme gap tussen de twee werelden. Het is mij nog steeds niet helemaal gelukt. En als ik eerlijk ben, denk ik dat het een lifetime achievement gaat worden…”. Door mensen uit de business aan te trekken om samen met ervaren developers aan IT-projecten te werken, hoopt hij aan beide kanten meer begrip te kweken.

The experience of

MSC Group IT - Manager Frank

"De human touch van Spilberg maakt de samenwerking zo succesvol. Ze denken altijd graag mee, ook met speciale verzoeken. Het is vaak echt maatwerk.”

De goede relatie met Spilberg

De nauwere samenwerking met Spilberg (onderdeel van Vibe Group) begon voor Frank toen hij een jaar geleden startte in zijn huidige functie als IT-manager. Voor het vinden van het juiste talent, buiten het eigen rekruteringsbeleid, werkt MSC met 3 preferred supplier recruiters, waar Vibe Group er een van is. Ondanks de bijna dagelijkse calls van andere bureaus die graag voor MSC aan de slag zouden willen, zijn ze erg tevreden over de huidige set-up. Een vacature gaat altijd naar alle 3 de bureaus. De eerste die met een match komt, haalt de klus binnen. 

“Met het team van Spilberg heb ik een hele goede relatie. Ze zitten kort op de bal, houden nauw contact en dat is mij veel waard. We spreken elkaar heel regelmatig, en niet altijd alleen maar over de business. Voetbal of de stad Antwerpen zijn bijvoorbeeld ook populaire gespreksonderwerpen. En juist die human touch maakt de samenwerking zo succesvol. Ze denken altijd graag mee, ook met speciale verzoeken. Het is vaak echt maatwerk.” Momenteel zijn 9 van de 22 externe consultants geplaatst via Vibe Group. 

De liefde voor de branche

MSC verscheept meer dan 22.5 miljoen containers per jaar. Daardoor is het een grote uitdaging om te werken aan de ontwikkeling van zowel nieuwe als van bestaande systemen, terwijl de operatie zonder verstoringen door moet kunnen blijven draaien. Frank kan als geen ander de aantrekkingskracht van de logistieke wereld onder woorden brengen: “Software maken voor deze business spreekt veel developers aan, het is dan ook spannender dan iets bouwen voor contracten of finance. Er zijn altijd kansen, altijd weer nieuwe projecten. Ik heb al heel veel mensen zien komen, en veel minder zien vertrekken. Deze branche spreekt echt tot de verbeelding.” 

De mogelijkheden bij een bedrijf als MSC zijn eindeloos; IT, business en communicatie en cruises, luchtvracht en containerterminals. Frank ziet dan ook nog voldoende uitdaging voor de toekomst: “Toen ik in deze functie begon, waren we in Antwerpen met een man of 8. Ondertussen zijn we al gegroeid naar een team van 68. En de technische ontwikkelingen in onze branche houden nooit op. Ik weet waar ik destijds begonnen ben, en weet ondertussen dus ook waar ik waarschijnlijk ga eindigen.”